Hoe kom je je afspraken na met een Angststoornis?

Uitstellen, het is een van mijn favorieten dingen die ik de laatste tijd onderneem. Uhum zeker nu mijn angsten weer terug zijn! Toch kunnen we niet alles uitstellen in het leven, daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet om toch je afspraken na te komen. Het is nou eenmaal moeilijk om een afspraak na te komen met een Angststoornis, en afspraken zijn er toch om na te komen. Dus moeten we iets ondernemen, en vergeet niet: wees trots!

Is het nodig?

Kijk je kunt het ook van deze kant bekijken: is de afspraak die je hebt staan belangrijk? Soms moet je juist dingen ondernemen, zelfs als je dat eventjes niet wilt. Maak dus een verstandige keuze.

Afleiding werkt!

Zet je verstand eventjes op nul, en denk aan de leuke dingen die je na een afspraak kunt ondernemen. Heb je bijvoorbeeld een leuke hobby? of een boek wat je kunt lezen? zorg eventjes voor afleiding, probeer hierna te slapen. Maak jezelf vooral moe dat werkt. Als het eenmaal de andere dag is: wees trots, nog eventjes doorzetten en je zult zien dat het meevalt.

Wees trots

Nadat ik een afspraak heb voldaan heb ik altijd een ‘eigen’ momentje. Met angsten naar een afspraak is niet niks, wees dus trots op jezelf; wat je hebt bereikt. En vergeet niet: huilen mag. Ik onderneem altijd na een afspraak nog iets, ik heb dan het gevoel of ik echt alles aankan.

Plan van te voren je afspraak

Zoals ik al zei in de inleiding heb ik dagelijks last van Paniekaanvallen en ook PTSS, als ik zelf iets wil ondernemen plan ik de dag van tevoren hoe ik het ga doen. Waar kan ik weg? Waarmee kan ik rekening houden? Je maakt je hiermee wel gek, maar deze tip werkt wel voor mezelf. Plannen is de oplossing.

Slaap en laat het op je af komen

Als je angsten hebt bereid je je de dag ervoor al op een afspraak. Soms kan dit ook averechts werken: je maakt je druk, kan niet slapen etc. etc. ik weet hier alles van. Het klinkt misschien logisch maar probeer je kalm te houden: je hoeft geen dingen te doen, die je niet wilt. Zet dus vooral eventjes door.. en het komt goed!

Wat is jou ultieme tip voor afspraken? Maak jij je altijd druk om afspraken? Ik hoor graag jou verhaal..


 1. Angelique zegt

  Ik heb geleerd dat je juist naar buiten moet , naar je afspraak. Daarna kun je je zelf belonen met iets wat jij leuk vind om te doen, lekker om te eten, noem maar op. Maar ga! Anders word je wereld zo klein. Veel sterkte !

 2. Mariska zegt

  Mijn hemel, ik wou dat ik wist hoe je hier goed mee omgaat. Hoewel ik nu al bijna een heel jaar weer naar school ga en het best goed gaat heb ik nog steeds moeilijke momenten. Het kost me zelf iig nog altijd veel wilskracht. En oefening maakt het op de lange termijn wat minder lastig.

  1. Mellanie zegt

   Hi Mariska, wat goed dat je school volhoud! Ik snap je situatie helemaal.. sterkte je moet heel wat wilskracht hebben om door te blijven strijden!! Liefs X

 3. Jeanine zegt

  Vooral dat he niets hoeft te doen wat je niet wil vind ik een goede om in je achterhoofd te houden. Ik heb hier gelukkig geen last van behalve dat ik nerveus word wanneer ik naar mijn werk moet. Door de jaren heen is het minder geworden en ik probeer altijd iets ontspannends en leuks te doen voordat ik ga. Dat helpt wél.

  1. Mellanie zegt

   Gelukkig maar! en zal ik doen thanks 🙂

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.