Ik beken: Ik ben 22 en incontinent!

Ja, ik moest 1000x nadenken voordat ik dit artikel ging schrijven. Ik ben namelijk 22 en incontinent. Twee jaar geleden moest ik allemaal ‘’testen’’ ondergaan, bij de uroloog en bekkenbodemcentrum. Ik heb namelijk wat stress in mijn leven, en ik heb ermee leren leven. Maar wist je dat er ontzettend veel jongeren zijn die hier ook mee rondlopen? En gewoon zichzelf ontzettend schamen. Deze jongeren wil ik vandaag ook uit ‘’de kast’’ laten komen.

Wat is er met me aan de hand?

Ik schaam me ontzettend, nee echt. Ik verlies namelijk een paar druppels per dag! Ik heb een ‘overactieve bekkenbodem’. Ik ervaar nogal wat stress in mijn leven, ik heb dagelijks last van Paniekaanvallen en mijn PTSS. Daardoor heb ik een overactieve bekkenbodem gekregen, gelukkig is het niet heel erg maar toch is het een dingetje. De meeste mensen zeggen niet gezellig op een verjaardag wat nou echt met hun aan de hand is. En vandaag zeg ik het tegen heel Nederland, we zijn allemaal gelijk we zijn allemaal mensen. Waarom Moet iedereen zich nog schamen? Het is geen keus, iedereen krijgt in het leven zelf dingen opgelegd. Dat maakte je bent en wat je doet.

En daar bleef het niet alleen bij: ik heb Psoriasis (Eczeem) en dus ook nog sinds 2 jaartjes een overactieve bekkenbodem.

Hier ben ik voor in therapie geweest, het hielp ‘’dacht ik’’ maar nee… eigenlijk helemaal niet. Ik ga nog steeds een paar keer per dag naar de wc, en ik kan me plas niet ophouden. Daar schaam ik me totaal niet voor de mensen weten dat ook in mijn omgeving wat er aan de hand is. Maar het is niet iets wat je gezellig even verteld. Het is nogal persoonlijk, maar omdat mijn therapeute mij vertelde dat er dagelijks zoveel jongeren langs kwamen die hier ook last van hebben bedacht ik me: wat nou als ik hun schaamte ook weg kan nemen?

Het is toch eigenlijk gek dat wij in Nederland; met alles voor handen nog ons iedere dag moeten schamen om de dingen die wij doen? Heel veel Nederlanders hebben hier last van en nog moeten wij ons ‘’schamen’’. Gelukkig ben ik zo niet, laten wij dus de schaamte van iedereen weg nemen.

Samen met Libresse (Niet gesponsord, ik heb alleen de producten gekregen), wil ik graag de schaamte voorbij gaan. Als je net zoals mij af en toe urine verliest, zoek dan hulp. Misschien is er een andere oorzaak? Het is jouw gezondheid, en dat is het aller aller belangrijkste.

 

img_5949img_5961

 

Overigens is het niet verstandig, maar wel een optie om ‘’normale’’ verband te gebruiken. Als je urine verliest kun je hiervoor ‘’speciale’’ verband krijgen, dit kun je zelfs vergoed krijgen. Alleen moet ik hier ook op inhaken: de kleine variant is echt té groot! Dit komt omdat meestal de ‘’ouderen’’ incontinent zijn, en niet de jongeren. Ik vindt dat hier echt wel naar gekeken mag worden, incontinentie komt niet alleen bij de oudjes voor jongeren hebben hier ook last van. Alleen schamen ze zich onwijs!

Zelf wil ik mensen inspireren, motiveren om ook net als mij zichzelf niet meer te schamen. En zeggen wat op je hart ligt waarom moeten wij ons moeten schamen iedere dag voor wat we doen of zeggen. We zijn allemaal mensen met allemaal problemen, natuurlijk is het je eigen probleem maar wat nou als we elkaar kunnen helpen? Vanaf vandaag schaam ik me niet meer voor mezelf, laten we dus elkaar helpen.

 

img_5946

 

Libresse

In Nederland hebben wij het eigenlijk onwijs makkelijk: wij hebben alles voor handen. Toch schamen we ons. In de derde wereldlanden heb je maandverband niet voorhanden. Ik vindt dat we hier ook wel bij mogen stilstaan, wij kunnen hier in Nederland zelfs nog sporten tijdens onze ”periode”.

Libresse heeft mij gevraagd meer aandacht te vragen voor Red.Fit een platform waarop ze beweren dat tijdens je ”periode” in de derde fase je meer verbrand. Hierop vindt je meer informatie.

 

Daarom vraag ik ook jou in de reacties: Anoniem, of met Naam jouw dingetje op te schrijven: waarvoor schaam jij je? Ik hoor het heel erg graag! Het hoeft niet zoiets als mij te zijn maar ook andere dingen in het dagelijkse leven waarvoor jij je schaamt hoor ik graag! Ik daag jou graag uit!

author photo two

Mellanie

hondje Lucca, en maakt het beste van het leven met haar PTSS en Angststoornis.

12 reacties

 1. Sandy van der Kolk 19 januari 2017, 13:34

  Lieve Mellanie, ik wil je even laten weten dat ik heel veel respect heb voor je. Het is voor vrouwen mijn leeftijd (2x zo oud als jij dus..) al heel lastig om voor zoiets uit te komen, dus petje af!! Je hebt nogal wat mee te maken meisje… maar top dat je er zo positief in staat! Je bent een kanjer! Liefs Sandy.

 2. Klopt, daar ben ik ook geweest. Het hielp misschien maar een klein beetje voor mij. Bedankt! Lief, en inderdaad het kan iedereen gebeuren. Liefs xo!

 3. Hoi Mellanie,

  Ik ben bij een Cesar therapeut geweest voor mijn rug en bekken en deze gaf mij oefeningen voor een betere houding en spierkracht. Ik denk dat zo’n persoon jou ook wel kan helpen met je bekkenprobleem! Ik ben trouwens trots op je dat je het zo open durft te delen!

  Zelf schaam ik me voor mijn ribben die erg naar voren staan (foute houding) en mijn angst voor vuur en water. Toch ben ik dankbaar dat ik hier redelijk zeker over ben geworden naarmate de tijd vorderde en ik denk dat dat bij jou ook wel goed moet komen! Kan iedereen gebeuren hè!

  Liefsxx

 4. Ik heb ooit eens in een 60+ catalogus een apparaat gezien waarmee een vrouw haar spieren daar kon trainen om haar plas beter te kunnen ophouden.

  Misschien is dat wat om te proberen als middel tegen de minder leuke bijwerkingen van je stress en ziekte

 5. Knap dat je dit deelt en dat je hier awareness voor creëert. Ik schaam me ook voor zoveel. Dat ik een chagrijnige zwangere moeder ben voor mijn andere kinderen. Dat ik teveel tijd doorbreng met mijn telefoon. Voor mijn lichaam. Voor mijn kalknagel en hamertenen en mijn angst om in het openbaar te spreken. Veel liefs

 6. Hi Astrid,

  Bedankt, heb jij toevallig ook iets waarvoor je je schaamt? Ik hoor het graag! Thanks, ik doe mijn best 🙂

  Liefs xo!

 7. Wat knap van je dat je hier zo voor uit durft te komen, dat is toch niet niks! Ik hoop dat je je blaasproblemen onder controle kunt krijgen.

 8. Bedankt Froukje, je bent de eerste die het aandurft! Iedereen heeft zijn onzekerheden, je hoeft je echt niet te schamen! Je bent wie je bent! Ik zag zojuist je blog, jij komt er wel :-)!

 9. Ik schaam me voor mijn lichaam, ik had graag langer en dunner willen zijn. Ik schaam me voor mijn zelfvertrouwen, het lijkt heel wat maar dat is grotendeels toneelspel. Ik schaam me voor mijn domheid, sommige dingen snap ik gewoon weg niet. Ik schaam me voor mijn toekomst dromen, omdat mijn dromen vaak uitgelachen worden.
  Eigenlijk schaam ik me voor veel..

reacties zijn gesloten.