Het leven van boekenschrijfster: Sara!

Ik heb als schrijfster zogezegd een dubbelleven. Ik werk fulltime als hotelreceptioniste en daarnaast schrijf ik aan mijn boek, schrijf ik blogs voor mijn eigen website en schrijf ik ook gastblogs zoals deze. Schrijven doe ik met mijn hart en ziel. Ik kan me geen dag voorstellen zonder iets geschreven te hebben. Vandaag wil ik jullie mijn schrijfproces uitleggen.

Het schrijven van een boek begint met een algemeen onderwerp.

Waarover wil ik schrijven? is de vraag die je jezelf moet stellen. Ik ben er zeker van dat je wel een aantal onderwerpen kunt bedenken. Ikzelf heb veel ideeën en ik kijk altijd of ik misschien meerdere ideeën in één boek kan verwerken. Zodra ik een algemeen idee heb, neem ik een blad papier. Ik schrijf het hoofdidee in het midden op. Daarrond begin ik alle dingen op te schrijven die samen hangen met het idee. Ik laat daarbij mijn creativiteit de vrije loop, heerlijk.

Eens ik voldoende ideeën opgeschreven heb, probeer ik deze in een logische volgorde te rangschikken. Ik schrijf ze op in de volgorde zoals ik ze me in mijn boek kan voorstellen. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook zo in het eindproduct staan. Ik doe dit op papier omdat ik dat handiger vind. Ik schrijf nummers naast de verschillende ideeën om de volgorde weer te geven.

Nu begin ik pas te werken op de computer. Ik doe een Worddocument open en schrijf de ideeën in de correcte volgorde in het document. Tegelijkertijd baken ik ook al de hoofdstukken af. De ideeën typ ik vetgedrukt. Zo kan ik de tekst er gewoon onder zetten.

Eens alle onderwerpen in het document staan, begint het echte schrijven. Eén voor één schrijf ik de ideeën uit in een doorlopende tekst. Ik denk niet te veel na over mogelijke fouten en schrijf gewoon door. Dat vind ik belangrijk. Als ik over fouten direct begin na te denken, heeft dat een negatieve uitwerking op mijn creativiteit. Laat de creativiteit maar stromen.

Nadat de eerste versie van het boek klaar is, begin ik aan de verschillende edit rondes. In een eerste ronde ga ik op zoek naar gaten in de plot. Daarvoor haal ik weer de goede ouderwetste pen en papier boven. Het document blijft openstaan op de computer. Ik schrijf stuk per stuk op wat er gebeurt in steekwoorden. Je begint dus eigenlijk opnieuw met je outline. Als ik daarmee klaar ben, gaat de computer weg. Alleen het papier blijft voor mijn neus liggen. Ik lees de onderwerpen door en ga op zoek naar gaten. Waar moet ik een stuk toevoegen? Moet er iets weg? Of komt een stuk tekst op een andere plaats beter tot zijn recht? Door  middel van kleurtjes en cijfers geef ik dat weer.

Nu is het tijd om de aanpassingen in het document op de computer toe te passen. Met een beetje muziek op de achtergrond is dit snel gedaan.

In een aantal volgende rondes ga ik op zoek naar typefouten en grammaticafouten. Een secuur werkje. Ik doe een eerste ronde op het computerscherm met behulp van de spellingscontrole. Maar die haalt er natuurlijk niet alle fouten uit. Vervolgens druk ik het manuscript af. Op papier vindt je meestal nog heel veel fouten. Ik lees het van voor naar achter door en verbeter alle fouten met een pen. Eens achter aangekomen, neem ik een korte pauze van een paar dagen. Anders zie ik de fouten toch niet meer staan. Dan neem ik het manuscript terug vast en begin het van achter naar voren te lezen.

Dit is om typefouten er woord per woord uit te halen. Dan lees ik het nog een laatste keer door, waarna ik de verbeteringen in de computer zet. Tegen dan ben ik het verhaal meestal echt beu.Ik heb het zo vaak gelezen dat ik het vanbuiten ken. En dus blind word voor mijn eigen fouten. Dus ga ik op zoek naar proeflezers. Bij mijn boek ‘Vlinder uit cocon’ was dat een goede vriendin van mij. Voor mijn volgende boek wil ik ook op zoek gaan naar een professioneel editor. Ik denk dat die echt een meerwaarde zal toevoegen aan mijn boek. Zodra mijn vriendin het boek doorgelezen had, kon ik beginnen met het manuscript te verbeteren. Ten slotte las ik het boek nog een laatste keer zelf door.

Als je denkt klaar te zijn met je boek, is het tijd om op zoek te gaan naar een uitgeverij. Dit duurt echt lang. Op het internet ben ik op zoek gegaan naar welke uitgeverijen er bestaan. Ik heb gekeken of mijn boek in hun gamma past en heb gekeken hoe ze het manuscript wensen. Vaak willen uitgeverijen het boek hebben in een bepaald lettertype of hebben ze een template waarin je je boek moet plakken. Dat is balen, want de opmaak van je boek verandert en de hoofdstukken beginnen niet meer op een nieuwe pagina. Je bent er dan uren mee bezig om alles goed te zetten. Eens je manuscript naar de uitgeverij gestuurd is, is het wachten geblazen. Je moet veel geduld hebben, want bij de meeste uitgeverijen duurt het een paar maanden voordat je antwoord krijgt. Je zult veel afwijzingen krijgen. Ik raad je aan om niet op te geven. Als je je boek echt wil uitgeven dan lukt dat ook. En mocht je geen uitgeverij vinden dan kan je je boek nog altijd uitgeven in eigen beheer, zoals ik gedaan heb. En geven ze je boek uit, gefeliciteerd.

Maar wie denkt dat het werk er nu op zit, die heeft zich vergist. Nu begint pas het echte harde werk. Je boek wordt uitgegeven, maar het verkoopt zich natuurlijk niet van alleen. Je moet promotie maken voor het boek. En ik kan je vertellen dat dat heel veel hard werk is. Hieronder vertel ik je wat ik allemaal gedaan heb om promotie te maken voor mijn boek.

Ik heb flyers en affiches gemaakt en deze overal verdeeld.

Ik heb er gelegd in boekhandels, koffiehuizen, theehuizen, winkels, bibliotheken en ga zo maar voort. Om papier te sparen, drukte ik de flyers per vier op één blad af. Urenlang heb ik de flyers zitten uitknippen, vaak tot diep in de nacht. En dan stak ik deze in enveloppen en werden ze naar de bedrijven opgestuurd die toestemden mij te helpen bij de promotie. Ik heb veel blogs gecontacteerd met de vraag of ik een artikel voor hen mocht schrijven of dat ze zelf een artikel wilden schrijven over mijn boek.

Ik stuurde hen ook recensie-exemplaren toe, vaak digitaal. Heel leuk. Bij tijdschriften ging ik navragen of ze misschien interesse hadden in een interview. Deze interviews deed ik vaak via mail omdat ik natuurlijk ook nog mijn vast werk als receptioniste heb. Ik heb een eigen website gemaakt door middel van wordpress en ben daar een blog op begonnen over mijn schijfproces. Als jullie uitgebreid willen lezen over de verschillende fases van het schrijven en uitgeven van een boek neem dan een kijkje op sarahrijftblogwordpress.com. Ik heb een emaillijst aangemaakt, wat niet gemakkelijk is. Want hoe krijg je nu mensen zover dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Ik kan daar wat hulp bij gebruiken.

Als jullie daar tips voor hebben mogen jullie mij mailen naar saraknockaert@hotmail.com. Ik heb een twitter en pinterest account aangemaakt en heb mij verdiept in de sociale media. Ik ben regelmatig op twitter en pinterest. Dagelijks probeer ik te tweeten en te reageren op tweets van andere mensen die ik volg. Heel tijdsintensief, maar o zo leuk. Zo ben ik ook in contact gekomen met andere schrijvers en kunnen we elkaar ondersteunen als het moeilijk gaat. Op pinterest probeer ik artikels te delen. Ik heb veel boekhandels gecontacteerd met de vraag of ze mijn boek willen verkopen.

Veel boekhandels willen geen printing on demand boeken verkopen, maar waren wel bereid om flyers van mijn boek in de winkel te leggen. Mijn boek ‘vlinder uit cocon’ kan je wel bestellen bij de boekhandel of rechtstreeks op boekscout.nl. Zoals je leest heb ik veel promotie moeten doen voor mijn boek. Boekscout doet namelijk geen promotie voor mijn boek. Als je een toffe promotie actie weet voor mijn boek dan mag je mij altijd een mailtje sturen naar saraknockaert@hotmail.com

Ik hoop dat jullie wat meer geleerd hebben over het schrijven van een boek. En ik hoop dat jullie een kijkje nemen op mijn website saraschrijftblog.wordpress.com als jullie daarover meer willen weten. 

Met vriendelijke groeten,

Sara Knockaert

Neem een kijkje op mijn website

saraschrijftblog.wordpress.com

#, #, #