Drie mode-items die ooit ontworpen zijn voor de luchtvaart

Het is grappig om te zien hoe mode wordt beïnvloed door wat zich afspeelt buiten de modewereld. Soms zijn items die eigenlijk helemaal niet voor de mode ontworpen zijn ineens helemaal hip. Neem bijvoorbeeld de luchtvaart. Bepaalde kledingstukken en accessoires die ooit vooral praktisch waren voor piloten, worden nu door het grote publiek gedragen. In dit artikel geef ik hier een aantal voorbeelden van.

Dit artikel bevat gesponsorde links van Edel zie: disclaimer.

Het bomberjack

Het bomberjack werd oorspronkelijk gedragen door leden van de Amerikaanse luchtmacht en marine. De eerste modellen waren gemaakt van leer en schapenvacht, maar vanaf de jaren 50 werd er nylon gebruikt en leken de jassen meer op de bomberjacks zoals wij die nu kennen. De kleur ervan was meestal donkerblauw of donkergroen. Vanaf de jaren 60 kregen de jassen een oranje voering, zodat de piloten beter zichtbaar waren in geval van nood. Tegenwoordig zijn bomberjacks in alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Je kunt de echte klassiekers nog steeds kopen, maar ook jasjes die van lichte stof zijn gemaakt en die vooral qua model op de bomber lijken. Zulke luchtige varianten zijn ideaal voor de lente.

De pilotenzonnebril

Jullie kennen hem waarschijnlijk allemaal wel: de pilotenbril. Deze bril heeft dunne pootjes, een dubbele neusbrug en grote glazen die aan de bovenkant vrij recht zijn en aan de onderkant naar buiten toe aflopen. In 1936 werd het model ontworpen door Bausch & Lomb, om de ogen van piloten te beschermen tijdens het vliegen. Het jaar daarop kreeg de bril de naam Ray-Ban Aviator en dit is ook hoe het bekende brillenmerk Ray-Ban is ontstaan. Zoals je in deze webwinkel ziet, zijn de Ray-Ban zonnebrillen nog steeds populair en zijn er inmiddels allerlei varianten op de traditionele pilotenbril. Je hebt ze tegenwoordig bijvoorbeeld ook met felgekleurde glazen.

Het pilotenhorloge

Het eerste pilotenpolshorloge werd in 1906 ontworpen door Louis Cartier, omdat piloot Alberto Santos-Dumont tegen hem had gezegd dat hij het lastig vond om tijdens het vliegen op zijn zakhorloge te kijken. Welke kenmerken een pilotenhorloge heeft, daar verschillen de meningen over. Vroeger sloeg de naam vooral op de praktische kant van het horloge, terwijl het nu vaak om het design draait. Maar over het algemeen kun je pilotenhorloges gemakkelijk aflezen (in het licht en in het donker) en hebben ze knoppen die je zelfs met handschoenen aan zou kunnen bedienen. Een bekend voorbeeld van een pilotenhorloge is de Breitling Navitimer. Hier hangt helaas ook een flink prijskaartje aan.