Laden...

gezondheids-tips voor artrose

Mellanie

Positieveling enzo. ☾

Bijna iedereen die ouder is dan 55 jaar heeft artrose in de hand of in de pols.

Dit komt door het natuurlijke slijtageproces van het menselijk lichaam. Gelukkig merkt ongeveer tachtig procent van de mensen niks of weinig van deze gewrichtsaandoening.

De overige twintig procent heeft echter wel last van de klachten die gepaard gaan met de aandoening. Doordat het kraakbeen in de gewrichten in de hand en pols is versleten, kunnen de botten niet meer soepel bewegen en dit zorgt voor stijfheid en pijn in de hand en/of pols. In dit artikel vertel ik meer over de oorzaak en wat je eraan kunt doen.

Hoe wordt artrose veroorzaakt?

Alle gewrichten in het menselijk lichaam bevatten een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de verschillende botten soepel langs elkaar kunnen glijden. Artrose ontstaat wanneer het kraakbeenlaagje gaat slijten waardoor het, eerder gladde, kraakbeenlaagje ruw en onregelmatig wordt. Dit is een natuurlijk proces waar iedereen last van heeft tijdens het oude worden. Wanneer je de handgewrichten langdurig overbelast wordt dit proces wel versneld.

Je kan het merken dat je artrose in je hand hebt wanneer je gewrichten zeer stijf en pijnlijk worden. De symptomen zijn vooral te merken wanneer je net wakker wordt. De gewrichten voelen ’s ochtends dan heel stijf en pijnlijk aan.

Wat kan ik ertegen doen?

Artrose in de handen is een aandoening waar helaas geen medicijn voor bestaat. In de meeste gevallen is er ook geen operatie nodig. Het warmhouden van de handen geeft verlichting bij pijn en stijfheid, maar zal de artrose niet oplossen.

Doordat de stijfheid en pijn vaak een ontsteking veroorzaakt, is het wel handig om ontstekingsremmers in te nemen om de pijn te verminderen. De traditionele ontstekingsremmers hebben vaak nare bijwerkingen en daarom is er tegenwoordig een natuurlijk alternatief.

Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad zijn natuurlijke ingrediënten die de ontsteking net zo goed remmen, alleen dan zonder de nare bijwerkingen.

Wanneer je last hebt van artrose in de hand kan je ervoor kiezen om een brace, oftewel reumahandschoen te dragen. Deze rubberen handschoenen zorgen ervoor dat je meer steun hebt en dat de pijn verminderd wordt.

Ten slotte zijn er verschillende eenvoudige oefeningen die je kunt doen om je gewrichten soepeler te maken. Het is belangrijk om je gewrichten te blijven bewegen, want wanneer je niks meer doet wordt de pijn erger. Rust roest en dit moet je voorkomen!

Dit artikel bevat gesponsorde links — uitleg

Geef een reactie