Laden...

tips voor om op jezelf te gaan wonen

Mellanie

Positieveling enzo. ☾

Ik woon inmiddels al een tijdje op mezelf, superleuk echt waar maar het is nou eenmaal veel werk iedere dag weer.

Voordat ik op mezelf ging heb ik een tijdje geld weggelegd en heel veel extraatjes gelaten. Als je nou eenmaal een doel hebt in het leven, en je wilt het heel graag ga er dan voor. Ook al denk je op een of andere moment: waar doe ik het nou eigenlijk voor, en het is toch niet nodig.. vandaag leg ik je uit waarom het wel handig is om te sparen en nog veel meer om je voor te bereiden om ‘op jezelf’ te gaan.

Op zoek naar de juiste huis

Als je op jezelf wilt gaan moet je natuurlijk op zoek naar de juiste huis. Zelf heb ik een huurhuis, ik wilde nog niet kopen omdat ik zo mijn geld kon sparen. Ik had al als klein kind de wens om als 18-jarige de deur uit zal gaan. Helaas liep het allemaal anders en ging ik pas op mijn 21ste op mezelf waar ik super trots op ben. Ik woon in een 2 kamer woning waarvan maar 1 slaapkamer dus het is natuurlijk allemaal niet zo heel groot.

Je kent het wel: verschillende huurwoning sites. Mijn ouders huurde hiervoor altijd een huis via een makelaar, waar wij altijd goede ervaringen van hebben.

Woonnet

Als je eenmaal een deel hebt gespaard moet je op zoek. Zelf woon ik in Rijswijk en kom ik uit de Regio Den Haag, ik moest dus kijken op Woonnet Haaglanden. Een tipje die ik eigenlijk liever niet deel.. is dat je iedere dag om 20:00 precies moet kijken.

Als jij de eerste bent die reageert kom je automatisch bovenaan te staan. Omdat ik zelf uit Rijswijk kom heb ik ook voorrang in Rijswijk ik kwam dus al direct in de top 20 te staan omdat ik uit Rijswijk kwam. Maar als je via Huizenmarkt of andere sites kijkt kun je eerder aan een huurwoning komen omdat je niet op een ranglijst komt te staan.

Sparen

Ik was eerst al een jaar van te voren al aan het sparen, om op mezelf te gaan. Het klinkt misschien onnodig, stom, en natuurlijk kun je heel veel andere dingen van het geld doen.

Bovendien had ik na een half jaar alsnog er geld vanaf gehaald, want ik kwam toch ‘niet’ in aanmerking voor een woning. Ik had dit toen echt niet moeten denken want een jaar later had ik een woning.

Spaar alvast spulletjes

Omdat ik eigenlijk na een half jaar het geld al had uitgegeven, moest ik opnieuw sparen. Binnen een half jaar had ik aardig wat gespaard voor een woning, bovendien had ik ook al alle basis spullen in huis gehaald.

Mijn moeders kelder stond vol met spullen van mij, maar dat voelde juist goed. Ik was namelijk voor een goed doel aan het sparen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de spullen op te slaan, dan kun je ook al een bankstel en salon en eettafel e.v.t. erbij kopen. Maar zelf heb ik er voor gekozen om het op de aller laatste moment te kopen.

Nieuwe meubels of?

Als je hebt gespaard, en je weet dat je een woning krijgt kun je op zoek gaan naar meubels. Meubels zijn nou eenmaal duur, zelf heb ik gelukkig alles nieuw kunnen kopen maar het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Het is niet erg als je in het begin alles tweedehands koopt, sterker nog soms kom je juist leukere dingen tegen maar dan moet je goed kijken op bijvoorbeeld Marktplaats. Daarom is het juist ook belangrijk dat je van te voren spaart, niks is zo heerlijk als je direct nieuwe meubels koopt.

Huishouden

Als je op jezelf wilt gaan krijg je vast van je ouders te horen: ja, dan moet je voor jezelf zorgen.. en dan moet je wel opruimen, koken etc. etc. Natuurlijk ga je je hierom druk maken: wie niet?

Natuurlijk ben je de hele dag in de weer om je huis in orde te maken, maar dat kan ook juist leuk zijn. Als je toe bent om op jezelf te gaan neem je dit voor lief. Het hoort er nou eenmaal bij, en jijzelf vindt het waarschijnlijk ook niet leuk als je huis vies is. Je gaat dus vanzelf opruimen. Het komt goed!

Ben jij eraan toe om op jezelf te gaan? En als je op jezelf woont: Wat vindt jij het minst-en en leukst aan het ‘op jezelf’ wonen?