Laden...

voor en nadelen van een huisdier

Mellanie

Positieveling enzo. ☾

Het hebben van huisdieren kan leuk zijn, het zorgt voor heel veel aandacht en liefde maar.. het kan ook zorgen voor troep!

Wij, baasjes moeten dit maar voor lief houden: je krijgt er natuurlijk veel voor terug. Zelf nam ik een hond om van mijn PTSS af te komen, en dat lukte! Mijn hond is dus meer als mijn maatje het voelt zelfs meer als een ‘kind’. En voor mijn kind heb ik veel over..

Het hebben van een hond is leuk, maar vergt ook heel veel aandacht. Zo ben ik zelf dag-in en dag-uit bezig met het eten geven, uitlaten en het schoonmaken van mijn huis. Lucca (mijn Hond) is lief, maakt me wakker, en is na het eten: druk!

Zelf heb ik PTSS en dagelijks last van paniekaanvallen door mijn hond kom ik vaker buiten, heb ik meer sociale contacten en beweeg ik vaker. Maar ik moet natuurlijk ook rekening houden met een ritme: ochtends: eten, uitlaten. middags: eten, spelen. avonds: eten, spelen, uitlaten en veel aandacht. Ik kan natuurlijk doen alsof dit ‘erg’ is, nee ik ben juist blij met hem! Om het wat makkelijker te maken kwam ik laatst een stofzuiger voor huisdieren tegen. Een uitvinding voor mensen die huisdieren bezitten, vooral als je je huis Hygiënisch wilt houden.

Voordelen

Je krijgt er een maatje bij!

Een voordeel aan het hebben van een huisdier is: is dat je gezelschap erbij krijgt. Zelf woon ik in mijn eentje, dit kan heel af en toe best eenzaam zijn. Als ik het zelf eventjes moeilijk heb, knuffel ik eventjes met mijn Hondje Lucca en dan is het weer goed! Fijn om er een maatje bij te hebben.

Je beweegt meer

Zelf kwam ik amper buiten, ook dankzij mijn PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) waardoor ik mezelf opsloot. Mijn ouders besloten om een hond te kopen: vooral voor mij! En tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van: ik kom vaker buiten en ik krijg meer beweging. Stel: ik had geen Hond genomen en ik zat alleen maar binnen.. Dan had ik waarschijnlijk best dik geworden. Nu krijg ik beweging en heb ik altijd een maatje aan mij zijde.

Naast dat had ik voor Lucca (mijn Hond) een kat: Pepe. Helaas was mijn kat jaloers, hij viel mij aan en moest uiteindelijk weg met heel veel pijn in mijn hart.. Ook omdat ik zo’n dierenvriend ben! Het hebben van een Hond is echt anders: knuffelen is geen probleem en als je het moeilijk hebt, komt hij bij je liggen. Lief!

Met Lucca (mij Hond) loop ik ongeveer 2 a 3 keer per dag buiten, waarvan 1 x een groot rondje. Gelukkig heb ik een bos aan de overkant!

Meer contacten

Je kunt ook een huisdier nemen om meer contacten te krijgen: Huisdiereigenaren kunnen het goed met elkaar vinden onder elkaar. Het bezitten van Hond zorgt ervoor dat je buiten vaker met je buren praat waardoor je weer leuke contacten krijgt. Plus: een hond zorgt toch tijdens een afspraakje voor afleiding, als er een stilte valt, kun je het altijd nog over je Hond of Kat hebben.

Ze beschermen je

Oké, nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn hond nogal een ‘angsthaas’ is (zou die het van zijn baasje hebben? Hah!). Maar.. Toen ik zelfs nog een kat had, beschermde mijn huisdier mij. Niemand mocht in mijn buurt komen! Nu met mijn Hond heb ik dat ook wel hoor.. Hij blaft als er iets geks gebeurd. Alleen ben ik bang dat hij met de dieven in mijn huis gaat spelen of kusjes gaat geven.. Echt een: Held op sokken! Maar ik moet het er maar mee doen. Het ligt ook helemaal aan de opvoeding van een hond of kat of ander soort huisdier: je kunt hem zelf dingen aanleren.

Het stofzuigen

Wat als het stofzuigen van huisdierharen leuk kon zijn? Natuurlijk hoort het stofzuigen van je woning, bij de dagelijkse taken. Maar.. tegenwoordig hoeft het zeker geen ramp te zijn met een stofzuiger voor hondenharen. Deze stofzuiger zuigt daadwerkelijk meer hondenharen op, en zorgt er voor dat je je huis Hygiënischer achterlaat.

Hoe werkt het? Je huisdier laat vaak een dot met haar achter, in de hoekjes of door de hele kamer dit kan best lastig zijn om weg te halen. De stofzuigers bezitten speciale borstels waardoor hij meer haren opzuigt. Ideaal voor huisdiereigenaren dus, plus je hebt deze stofzuigers tegenwoordig ook met-of-zonder zak. Dit ligt voor iedereen persoonlijk maar: zelf maak ik gebruik van een ‘stofzuiger zonder zak’ zodat ik hem direct kan legen in de prullenbak als hij vol zit.

Nadelen

Shoonmaken van je huis

Het kan zeker positief zijn, het is alleen hoe je zelf hier tegenover kijkt. Het kan een overweging zijn voor het kopen van een hond. Ben je vaak thuis? Of ben je vaker aan het werk? Er zit heel veel tijd in een hond, en niet alleen het uitlaten of de aandacht óók moet je je huis vaker schoonmaken. Denk hier dus goed over na!

Het zorgen van Aandacht en Verzorging

Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, maar het hebben van een huisdier kan nogal ‘onderschat’ zijn. Die zie ik de laatste tijd steeds vaker: mensen die een huisdier nemen voor de lol, ook omdat het op dat moment leuk is! Dit is natuurlijk niet de bedoeling, ook omdat er dan steeds meer huisdieren in asielen belanden (en die zitten al overvol!). Daarom moet je er ook goed over nadenken, minstens 2 weken of langer (en niet binnen een dag). Daarom is het goed om na te denken aan de aandacht en verzorging die een huisdier nodig heeft.