Laden...

wat doe je als je last hebt van slaaptekort?

Mellanie

Positieveling enzo. ☾

De meeste Nederlands hebben slaaptekort, tja niks aan te doen zal je zeggen. Er zijn uiteraard een aantal dingen die je kunt doen, maar wat verzin je nou als je al eenmaal slaap tekort hebt?

Vandaag help ik je een handje! Iedereen komt af en toe slaap te kort, zelf ik ik ben zelf ook nou eenmaal een mens. Iedereen ervaart het weleens maar wat doe je hieraan? Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Onderneem dingen s’avonds

Heel veel mensen inclusief ik zijn heel erg eigenwijs: ik sport overdag, en ik ben onwijs druk overdag. Tot dat je s’avonds instort: wat doe je nu? Probeer dus overdag wel de kleine dingetjes te doen, en bijvoorbeeld na het eten pas echt heel veel andere dingen te doen. Ga hardlopen en pas echt schoonmaken als het later op de dag is. Waarom zeg ik dit? Je wordt dan s’avonds sneller moe en je valt eerder in slaap.

Je slaapkamer

Het kan zo zijn dat je slaapt zonder dichte gordijnen. Is je slaapkamer nog heel erg licht? Doe hier wat aan! Als je slaapkamer nog te licht is, kan het ervoor zorgen dat je productie van je slaaphormoon het niet goed doet. Probeer te zorgen dat je overdag veel licht binnenkrijgt, zo slaap je snachts ook veel beter.

Zorg voor weinig licht

Op het internet staat het er vol mee: twee uur voordat je gaat slapen moet je niet meer op je mobieltje of naar je tablet/computer meer staren. Dit doet totaal niet goed voor je slaapproductie. Probeer dus je telefoon ver van te voren al weg te leggen, als je er beter door slaapt… Waarom niet?

Ruim op

Als je kamer een troep is werkt het niet direct voor een betere slaap! Zorg er dus voor dat je kamer lekker schoon en opgeruimd is. Ik zelf irriteer me er altijd aan als nog niks is opgeruimd, ik kan zelfs de hele nacht daardoor wakker liggen.. Maar ja, dat ben ik! Probeer er trouwens ook voor te zorgen dat je bed iedere week opnieuw wordt opgemaakt, wie ligt er niet beter in een schone bed?

Doe je raam open

Met deze aankomende warme zomer vind ik het heerlijk om met mijn raam open te slapen. Een tipje: koop een hor voor je raam dit is echt een lifesaver, anders komen er beestjes naar binnen. Jeuk!

Doe je kachel uit

Je slaapt het best als je kamer koel is, doe dan vooral geen kachel aan net voor het slapen. Je slaapt altijd het beste met ten minste 18 graden Celsius.

Koffie en cola

Zorg ervoor dat je op een dag weinig koffie drinkt. Koffie en Frisdranken zorgen er namelijk voor een opgewekt gevoel, dat ervoor kan zorgen dat je niet kunt slapen. Probeer dus te minderen voor het slapen gaan met koffie te drinken.

Je wekker

Hartstikke leuk zo’n wekker, maar probeer in het weekend hem eens een keer niet te zetten. Slaap lekker uit, dit geeft je een fijn gevoel en je valt makkelijk in slaap.

Wat doe jij tegen slecht slapen?

2 reacties

juli 7, 2016
0

Ja, ik slaap een stuk beter nu wij dit weekend verduisterende rolgordijntjes hebben opgehangen!

juli 7, 2016
0

Goeie tips. Ik doe vaak ook nog even lezen vooraf. Daar word ik moe van. Raam open en kachel uit, werkt bij mij ook heel goed. En koffie drink ik alleen in de ochtend. ’s middags ga ik over op thee, fris of water

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: