Mijn week zonder Facebook en Instagram

Door Gastblogger: Rosanne – Nog even snel Facebook en Instagram checken hoor… Hoe vaak ik dat wel niet tegen mezelf gezegd heb, om mezelf vervolgens een half uur later te betrappen op het feit dat ik nog steeds op mijn mobiel zit. Facebook en Instagram zijn van die verraderlijke sociale media sites waar je altijd op kunt blijven door scrollen.

Voor je het weet zit je profielen te bekijken van mensen die je helemaal niet kent, terwijl je nog zat andere (belangrijke) dingen te doen hebt. De week voor mijn tentamenweek besloot ik dan ook om een week geen gebruik meer te maken van Facebook en Instagram. Hallo productiviteit!

Ik wilde dat echt helemaal niks meer me aan mijn social media profielen zou herinneren en heb dus op alle apparaten uitgelogd. Op deze manier zou ik geen meldingen meer krijgen. Oeh meteen merkte ik dat het ook heel erg een gewoonte is om deze sites te gebruiken. Vaak drukte ik bijvoorbeeld per ongeluk op de Instagram-app om vervolgens een inlogscherm te krijgen. Ohja, geen Instagram…

Even onwennig en ‘saai’, maar wauw, wat een rust en tijd opeens. Ik merkte dat ik veel meer toekwam aan de dingen die echt moesten gebeuren. Zo stel ik regelmatig dingen waar ik geen zin in heb uit, door ‘even’ op Instagram te scrollen. Aangezien dat nu niet kon, ging ik wel meteen doen wat er gedaan moest worden. Daarnaast was ik veel meer bezig in het hier in nu, omdat ik veel minder informatie kreeg over de buitenwereld. Wat ik trouwens wel echt irritant vond, was dat Facebook mij steeds mails stuurde met het feit dat ik nieuwe meldingen had. Hierdoor maakt Facebook je heel erg nieuwsgierig naar wat je nou allemaal mist.

Na een week zat het er dan toch echt op. Na mijn eerste Facebook-sessie dacht ik serieus: “Ik heb eigenlijk niks gemist.” Op wat foto’s na van vrienden, was er niet veel bijzonders te zien. Reden genoeg voor mij om de komende tijd te gaan proberen wat minder op Facebook en Instagram te zitten. En voor iedereen die er ook aan zit te denken om een sociale detox te doen, ik zeg: doen!


liefs, mellaah

  1. Carolien zegt

    Heerlijk he! Ik kijk eigenlijk haast nooit op facebook, instagram en snapchat. Scheelt niet alleen een boel tijd maar ook stress. Er zijn altijd mensen die iets vinden en door niet meer te kijken scheelt dat voor mij een heleboel onnodige stress. Raad het iedereen aan om wat minder op social media te zitten 🙂

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.